Kvalspelet har alltid varit en intressant avslutning på
bowlingsäsongen…

 

(8 maj) Kvalspel – enligt många säsongens absoluta höjdpunkt för bowlarna på klubbnivå. Blir det uppflyttning, nytt kontrakt eller nedflyttning? Här kan en hel säsong avgöras, succé eller…

Kvalspelet har nu fått en lite annan utformning, således går seriesegrarna från division-1 och nedåt direkt upp, de slipper ett ovisst kvalspel. Den gångna helgen inleddes kvalet för merparten av de skånska klubbarna, det blir fortsättning och avslutning lördag-söndag. Och då bjuds det på många intressanta matcher i ett flertal bowlinghallar inom Alliansen.

För att börja i elitseriekvalet så ska BK 59:an från Hässleholm möta BK Flash från Härnösand på lördag och det sker i New Bowl Center i Stockholm och där vinnaren på söndag ställs mot segraren BK Örnen (Norrköping)-BK Joker (Göteborg). Det krävs således seger i två matcher för att 59:an ska behålla sin elitserieplats. Två skånska lag som också kvalar för elitserien är Bulltofta BK (Malmö) som inleder mot IKW/Köping i Kungsbacka och i den hallen kvalspelar även Höganäs BC som ska möta Ludvika BK. Vinner de skånska lagen betyder det att de inbördes gör upp om en elitserieplats på söndag. En plats i elitserien är också målet för svenska mästarna från 2011 BK Full House (Ängelholm) som har att möta AIK (Stockholm), vinnaren ställs mot antingen BK Glam (Örebro) eller BK Nobel (Karlskoga) och det kvalet spelas i Strike&Co i Göteborg.

I kvalet om en plats i division-1 kommande säsong har fem skånska lag chansen, två av matcherna spelas för övrigt i Bjuv lördag-söndag nämligen BK Hovet (Tyringe)-Bockarna (Varberg) och BK Tolvåker (Löddeköpinge)-Göta (F) (Helsingborg) medan BK Frigg (Perstorp) och ABeCe (Malmö) ska göra upp i Höganäs på lördag.

BK 59:an har för övrigt även sitt farmarlag i kvalspel och då handlar det om en plats in division-2 och match på söndag mot Team Värnamo (F) i Markaryd och till ”tvåan” ska även BK Spiken från Åstorp kvala och detta på lördag i Hässleholm mot Sunnerbo BK från Ljungby. Till division 2-södra kvalar BK Allön (F), Kristianstad mot Pilgårdens BC, Malmö i Eslöv på lördag, Malmö-Ecco gör upp med KFUM Karlskrona i Olofström och i Kristianstad blir det kval mellan Glasrikets KK, Hovmantorp och La Visite, Trelleborg.

På damsidan är två skånska lag inblandade. BK Söder (Kristianstad) möter Hammarby IF (Stockholm) i Vimmerby och där ligger en elitserieplats i potten, vidare BS Hässle i Hässleholm som åker till Värnamo för att möta IFK Göteborg om en plats i södra allsvenskan.