(12 maj) BK 59:an från Hässleholm hade chansen att förnya sitt kontrakt, BK Full House (Ängelholm) och Bulltofta BK (Malmö) var bara ett steg från att ta en plats i bowlingens elitserie. Men när det kom till ett avgörande på söndagen i kvalspelet räckte inte något av de skånska lagen till, det blev tre förluster och därmed spel i Sydallsvenskan nästa säsong.

De tre kvalmatcherna var oerhört jämna, 59:an och BK Joker (Göteborg) spelade 10-10 i första matchen i NBC-hallen i Stockholm, andra vann Joker med knappa 11-9. Full House föll mot BK Glam (Örebro) i Göteborg med 9-11 i första, spelade sedan 10-10 i andra medan Bulltofta, som kvalade i Kungsbacka, förlorade med 5-14 i första mot Ludvika BK och matchen bröts vid ställningen 5-10 i andra. Om den fjärde och sista platsen till elitserien vann sedan Bodens BS mot Stureby med 3-1 efter matchsiffrorna 10-9 och 10-10. Och det innebär fyra nya elitserielag till hösten, inget av de som spelade där förra säsongen och som kvalade gick vidare. Tre av lagen har varit med tidigare och gör comeback efter några säsongers frånvaro medan det för Ludvika BK handlar det om spel för första gången i landets högsta serie.

Från det helskånska kvalspelet noteras för övrigt att 49-årige Patrick Backe (bilden) och hallchef i Helsingborg, briljerade när Götas farmarlag tog sig an och besegrade BK Tolvåker från Löddeköpinge i Bjuv om en plats i division-1 nästa säsong. 1019 poäng i första följde han upp med 969 i andra matchen och 218 i skiljeserien, vilket gav ett snitt på 245 poäng på de nio serier han spelade.