(5 juli) Det var ungdomarna som dominerade när 2018-års bowling-SM för eliten avgjordes i Olympiahallen i Helsingborg på torsdagen, ett inslag i den pågående SM-veckan.

22-årige Annie Thorell från hemmaklubben Spader Dam var trea inför stegfinalen, slog inledningsvis klubbkamraten Anna Andersson 220-210 och besegrade därefter nya stjärnskottet, 23-åriga Jenny Karlsson från Skrufscha i Vänersborg med 249-242 sedan hon vänt underläge på 40 poäng genom att avsluta med fem strikes. Jenny hade behövt en ”dubbel” i sista rutan, fick den första striken men inte den andra…

I herrarnas stegfinal var det tre vänsterhandsspelare i topp. Tvåa på stegen var Niclas Lindholm, nu i BK Jösse, som i en mycket välspelad match besegrade trean Mattias Olsson från Team Pergamon med 248-236 varefter 21-årige Viktor Danielsson från IKW/Köping (bilden) väntade i finalen. Viktor toppade för övrigt något överraskande efter onsdagens semifinalspel över 13 serier (5+8) och gick därmed ut som etta på ”stegen”. I finalen mot Niclas Lindholm var Viktor den säkrare av dem båda, radade inte upp strajkarna men kunde vinna lätt med 204-170 och därmed skriva in sig i historieböckerna som svensk mästare årgång 2018.

Noterbart från finalspelet var också att ”vänstern” dominerade, fem av de sex spelarna i stegfinalerna spelade nämligen med vänster hand. Undantaget var damsegrarinnan Annie Thorell…

Fotnot: Missade du direktsändningen i SVT-1 så finns inslaget på SVT-Play via länken: https://bit.ly/2u6MKPk