Bowlinghallen i Höganäs är i ekonomisk kris. Nu har klubbarna i hallen meddelat
kommunen
att dess fortsatta existens är hotad. Bilden från en seriematch mellan
Höganäs-1 och Höör-1. (Foto: Håkan Andersson)

 

(20 februari) Konkurser, stängda hallar, permittering av personal. Bowlinghallarna runt om i Sverige bokstavligt talat blöder ekonomiskt på grund av rådande Corona-pandemin genom att det inte förekommer vare sig seriespel eller tävlingar, många klubbar har ställt in sin träning.

En av de skånska bowlinghallar vars fortsatta existens är i fara är den i Höganäs, detta enligt en artikel i HD (Helsingborgs Dagblad) av reportern Sebastian Rönström.

I slutet av förra månaden skickade klubbarna Höganäs BC, BK Gamsen och BK Veteranerna en skrivelse till kultur- och fritidsförvaltningen där man förklarade sin oro över hallens utsatta situation, bl.a. släpar man efter med hyran till kommunen som är fastighetsägare. Nu vädjar man om ekonomisk hjälp för att kunna överleva.

Höganäs kommun har genom teknik- och fastighetsförvaltningen beviljat anstånd med hyran, men vill ha besked inom vilken tid skulden kan betalas. Men någon återbetalningsplan har bowlinghallen inte kunnat presentera ännu.

Avsaknaden av seriespel sedan i fjol innebär ett stort intäktsbortfall och hallföreståndaren Mattias Möller (bilden till höger), som även driver hallen i Klippan, är pessimistisk, inte minst med tanke på att seriespelet inte kommer i gång igen:

- Då är det svårt att motivera sig när man har en dagskassa på 250-350 kronor och har jobbat tio-elva timmar…

I intervjun i HD berättar Mattias Möller att Höganäs Bowling ansökt om korttidspermittering från den 1 december:

- Vi jobbar efter permitteringstimmar och betalar ut fulla löner samt sociala avgifter, men har ej fått någon hjälp från staten ännu. Vad vi fått reda på är att det kan dröja upp till åtta veckor.

Enligt HD är Mattias Möller orolig för att konsekvensen av intäktsbortfallet kan bli att hallen tvingas lägga ner.

- Nu har det kommit till en situation där jag tappat hoppet lite, även om vi gör allt vi kan för att överleva, säger Mattias Möller till HD.

Bowlinghallen har i dag erhållit en 50-procentig subvention på månadshyran. Men några planer på att efterskänka hyran har inte Höganäs kommun, där är det enligt fritidschefen Anneli Sjöberg likställighetsprincipen som gäller.

Fotnot: Bowlinghallen i Höganäs utsågs i april 2018 till ”Bowlarnas favorithall i Sverige” via en riksomfattande omröstning på nätet arrangerad av Svenska Hallägarföreningen. Då med motiveringen ”Fantastisk service, utmärkta sportsliga förhållanden och en genuint engagerad och omtänksam personal”.