Medaljtrion i stora SM 1971, fr.v. silvermedaljören Ewe Persson
(Helsingborg), segraren Hans Andersson (Stockholm) och trean
Leif Nilsson (Stockholm). (Foto från Bowlaren 1971)


(9 februari) 1971 var året då svensk bowling gick på ”högvarv”. Aldrig förr hade intresset för bowling med seriespel och tävlingar varit större. Varenda liten tävling i bowlingriket Sverige var i stort fulltecknad, det var rekord i antalet licenser, aldrig förr hade så många anmält sig till någon av SM-tävlingarna.

Svensk bowling sågs gå mot en framtid ljusare än ljus, 1971 skulle man skörda framgångarna av allt detta via medaljer i stundande VM (artikel nedan).

För skånskt vidkommande handlade det mycket om att få upp fler lag i högsta serien, som då var division-1 allsvenskan södra. Och när seriespelet avslutades i april 1971 kunde man konstatera att BK Rollers från Lund och inte favorittippade BK Elbogen nästa säsong gör BK Stenbocken från Helsingborg sällskap som Skånes främsta lag på högsta nivå. Det var verkligen ”tryck” i bowlingen i Lund, inte minst sedan BK Flinta tagit en ny serieseger, den femte på sex år och fortsatt avancera i det då ganska så krångliga skånska seriesystemet.

Och på tal om SM…

Inte mindre än 6 150 spelare från Kiruna till Ystad var anmälda till årets SM-tävlingar, flest till B-SM som skulle avgöras i Norrköping med över 3200 deltagare. Därtill kom stora SM (för A- och B-klassare) i Valhallahallen, Göteborg, dam-SM i Skövde och junior-SM. Och där det pratas höga deltagarantal ska nämnas att DM (skånska mästerskapet) det året samlade 480 startande i VM-hallen. Jo, det var uppåt i svensk bowling!

Här är lite av det som timade för 50 år sedan och då med skånska förtecken. Året är 1971:

I april bildades damklubben Spader Dam av sex damer som tidigare spelat för IFK Helsingborg,

Skåneförbundet uppvaktade förbundet med en begäran om utökning av platserna i division 2 och 3 eftersom man ansåg det tog för lång tid för en klubb att ta sig uppåt i seriesystemet,

Ewe Persson i BK Stenbocken, hallföreståndare för Bjuvs 4-banorshall, tog silver i SM i Göteborg. Vann gjorde Hans Andersson, Pin Club (Stockholm), som tog 32:a och sista finalplatsen och som gick upp till förstaplatsen och som vinnare efter 1696 poäng i finalen. SM spelades då sammanlagt med 8 serier kval och dito i finalen,

Tyringe invigde 4-banorshallen i Tyrs Hov, Olofström välkomnade till en 6-banorshall och Landskrona sökte ”driftig hallchef” till 16-banorshallen i centrum,

Skåneförbundet var emot förslaget om en allsvensk damserie. I en kommentar hette det ”att vi är hemmafruar och det skulle betyda stora problem vid långa bortamatcher med resor och uppehälle, vi är inte mogna för detta ännu”.

Pilgårdens bowlinghall i Malmö slog igen efter 28 år. Där arrangerades SM-tävlingar 1945, 1949 och 1953, men konkurrens från främst VM-hallen blev för mycket.

18-årige Christer Johannesson från BK Elbogen och Gun-Britt Persson , SBC/Malmö vann invigningstävlingen i Staffanstorps 8-banorshall och Werner Ley, BK Fighters tog hem motsvarande i Örkelljungas nya 4-banorshall,

Det skånska förbundet kunde 1971 räkna in rekordartade 4659 licensierade spelare från 244 klubbar, 4020 herrar och 639 damer,

Karin Frost från Friska Viljor i Perstorp satte svenskt rekord med 1652 poäng på åtta serier vid en tävling i Perstorp men fick det underkänt eftersom rekord inte godkänns på mer än maximalt fyra serier i en 4-banorshall,

Slutligen något kring det stora intresset för tävlingsspel som rådde under året. I en annons i tidningen BOWLAREN stod att läsa, att BK Dagonatt i Malmberget den 5-7 mars arrangerade en internationell bowlingtävling över 8 serier, startavgiften var 27 kronor och 50 öre och vinnaren belönades med en fiskeresa med flyg till sjön Tjuonajokk. Det lär enligt tidningen ha blivit fulltecknat på mindre än en timme av fisketokiga norrländska bowlare. Tala om ett mycket annorlunda förstapris…


Våren 1971 stod det här gänget från BK Rollers i Lund som seriesegrare i
division 2 och tog
steget upp i division 1-södra, då landets högsta bowlingserie
söder om Stockholm. (Foto från
BOWLAREN 1971)