(1 april) Det internationella bowlingförbundet ITPBA har vid sin årliga konferens i Havanna på Kuba tagit beslut på att förbjuda tvåhandsbowling i internationella tävlingar och mästerskap som VM, EM, World Cup och Europa-touren, detta att gälla från den 1 januari 2020.

Nu har beslut och rekommendationer gått ut till drygt 240 medlemsländer runt om i världen, från USA till Europa, Asien, Sydamerika och Oceanien. Beslutet innebär att inga 2-handsbowlare tillåts starta i internationella tävlingar och förbudet kommer även att omfatta den amerikanska proffstouren. Vilket innebär att världsstjärnor som Jason Belmonte, Antony Simonsen, Kyle Troup från USA är bannlysta från spel liksom svenska toppspelare som Jesper Svensson (bilden) och William Svensson.

- Bowling ska spelas med antingen höger eller vänster hand, inte med båda, det strider mot hela sportens logik och tänkande. Nu kommer den nya regeln att gälla från den 1 januari 2020 vilket innebär att vi ger dagens tvåhandsbowlare lite tid att ändra spelstil. Och de kan fortsätta spela tvåhands på lokal nivå, dock inte i några mästerskap, säger Pierre Duponté i ITPBA i ett pressmeddelande.

Några restriktioner mot 2-handsspel i tävlingar och seriespel på nationella nivå blir det inte tills vidare. Men rekommendationer har gått ut till bl.a. Svenska Bowlingförbundet om en övergång på sikt men där har man valt att utreda och avvakta.