Sammanbitna och koncentrerade! En bild från derbyt i Hörbyhallen 2016 med
fr.v. Eddy Holmqvist (Eslöv) och Anna-Lena Ohlsson och Bengt Pettersson från
Höör (Foto: Håkan Andersson)


(31 januari)
Det är Höörs PBK-1 som leder ”statistiken” i division 1-serien, har flest inbördes segrar genom åren och har inte förlorat hemma mot Eslöv-1 sedan vårsäsongen 2014, då i Lucky Bowl. Nu är det dags för säsongens returmöte i detta mellanskånska derby, tisdagen den 6 februari tar Höör-1 emot i Hörbyhallen.

- Det är alltid lite extra när vi möts, alltid god stämning på och utanför banorna, en match båda lagen ser fram emot. Inget lag vill ju förlora, så lite prestige finns absolut med i bilden, säger Håkan Andersson i Höör.

Hemmahall betyder mycket, så även i derbymatcherna. På de senaste fyra säsongerna har hemmalaget vunnit, senast bortalaget tog poäng var i april 2015 då Höör klarade 10-10 i Eslöv. Och senaste mötet i höstas vann Eslöv-1 hemma med 13-7 (5277-5134) på ett ganska så svårspelat underlag.

Vad talar då för hemmavinst?

- Definitivt hemmabanorna, Höör-1 har den här säsongen spelat sju matcher i Hörbyhallen och vunnit samtliga. Och det har visat sig att bortalagen haft mycket svårt att få till det. Höör gör inga matcher med höga poäng, men det har räckt till seger i varje match.

Och vad talar för att gästande Eslöv-1 vinner derbyt på bortabanor för första gången sedan säsongen 2013-2014?

- Eslöv-1 har så här långt varit seriens bästa lag, leder serien före Bjuv-1 och Åstorp-1 och har spelare i stabil och fin form. Laget har bara förlorat en match så här långt under säsongen och det var borta mot Åstorp. Har nu dessutom breddat förstalaget genom att Göran Ekstrand (även aktiv i BK Znax) skrivit på ”övergångspapperna” och som i sina tre första matcher i januari för laget visat sig vara en fin förstärkning.

Höörs PBK har för övrigt också gjort klart med ett ”nyförvärv”, den aktuella spelaren kommer att gå direkt in i förstalaget och det kan mycket väl bli debut i derbyt mot Eslöv.

Kommande vecka spelas omgång 15 i Alliansens division 1-serie och då med följande matcher: Landskrona 1-Ängelholm 1, Bjuv 1-Höganäs 1, Perstorp 1-Åstorp 1, Klippan 1-Ängelholm 3, Helsingborg 1-Svalöv 1 samt Höör 1-Eslöv 1 (tisdag 6 februari-kl 11.30).