(30 januari) Inför kommande säsong 2018-2019 måste BK 59:ans duktiga damtrio Jenny Wegner (bilden), Cajsa Wegner och Filippa Persson bestämma sig. Antingen spel med herrarna i BK 59:an eller damerna Spader Dam i en och samma serieomgång.

Efter ett beslut nyligen i Svenska Bowlingförbundets styrelse ändras förutsättningarna i samarbetsavtalen mellan herrlag-damlag, något som infördes 2010. Genom detta kunde damerna också seriespela i ett herrlag upp till elitserien och då även dubblera med match i båda lagen i en och samma serieomgång. Och då skrev herrklubben BK 59:an i Hässleholm, topplag i Sydallsvenskan som kvalade till elitserien i fjol, ett avtal med Spader Dam, Helsingborg, topplag i damernas elitserie och så gjorde bland många även elitserielaget FH Engelholm (Sandra Andersson) liksom Team X-Calibur som har samarbetsavtal med både Kulladals BS och Team Pergamon.

Men nu kommer förutsättningarna att ändras från kommande säsong 2018-2019. Damernas spel i en herrklubb blir starkt begränsad så till vida att de inte kan dubblera, t.ex. herrlaget på lördag och damlaget på söndag i en och samma omgång. Det får bli antingen eller. Bara spel i ett lag!

Ett beslut som självfallet kritiserats, inte minst av damspelare på landslagsnivå.

- Vi behöver spela i duktiga herrlag där det är bra konkurrens såväl som i vårt eget lag för att kunna hålla en hög nivå. Nu tvingas vi välja och det är definitivt inte bra. Tycker det här är ett beslut som distrikten borde vara med och bestämma om, inte som nu av en styrelse där fem av sex är män, säger Lina Hamberg i BC-90 i Uppsala till sportbladet.se

Den främsta anledningen till ändringarna är enligt förbundsstyrelsen det sportsliga och att det nuvarande kan hämma rekryteringen i klubbarna.