(12 juli) Just nu pågår SM-veckan i Norrköping där mästare i allt från dragkamp och bangolf till kanotpolo och streetbasket ska koras. Och då spelas också finalerna för herrar-damer i elitklassen i 2016-års bowling-SM och där avgörandet kommer att sändas direkt i TV.

Kvalspelet i bowling-SM har för övrigt avgjorts i Falköping och avslutades redan i slutet av maj varefter det blev finalspel, dock undantaget elitklasserna vilka man sparade till den SM-vecka som nu pågår. Nio herrar och nio damer kvalade in, i elitherrarnas kval över 8 serier toppade Jesper Svensson (Team Pergamon, Partille) med 1967 poäng (snitt 246) och för en finalplats krävdes 1842 poäng. I damklassen kvalade Isabella Hultin (BK Bågen, Hagfors) in som etta med 1838 poäng och där gav 1688 sista finalplatsen. Därtill är även fjolårsmästarna direktkvalificerade, nämligen Magnus Johnsson Jr (Pergamon) och Joline Persson-Planefors (Team X-Calibur).

Tisdagen den 12 juli kl 13.00 inleds finalspelet, alla möter alla över en serie varefter de tre främsta tar sig till onsdagens finaler som börjar kl 08.30. Och det blir sändningar antingen i SVT-1 eller SVT-Play.

I elitherrarnas avgörande om SM-titeln finns inga skånska spelare, närmast en final var Kristoffer Persson (BK 59:an) på plats 13 med 1810 poäng, i damklassen återfinns bland andra 59:antrion Cajsa Wegner, Jenny Wegner och Filippa Persson, den senare Europamästarinna så sent som i förra månaden.

I herrarnas finalspel (1 serie) spelas första matchen mellan James Gruffman, Team Alingsås och Magnus Johnssons Jr, segraren möter kvalettan Jesper Svensson. Bland damerna ska tisdagens kvaletta Jenny Wegner möta segraren Cajsa Wegner-Ida Andersson, BK Högland, allt med start onsdag kl 08.30 i SVT Play i direktsändning och med repriser senare under onsdagen i SVT-1.