Bilden är från filmen ”King Pin” med Bill Murray i huvudrollen. Filmen gick upp på
de svenska
biograferna för 25 år sedan…

 

(11 mars) Det hände mycket inom bowlingsporten för 25 år sedan. Nu har vi nämligen bläddrat i arkiven från 1996…

Och det som kom att dominera var elitseriens vara eller icke. Det var för och emot bland klubbarna, insändarna kom att fylla sidorna i tidningen BOWLAREN. Som nu blivit en modern tidning, som lämnat tabloiden och övergått till A 4-format. 

Frågan var om herrarnas elitserie, då med 12 lag från Malmö i söder till Boden i norr, skulle fortsätta i sin nuvarande omfattning.

-Kan inte vara rimligt att åka till Rimini i Italien bara för att spela fyra serier på lördagen och fyra på söndagen. Det är inte ekonomiskt försvarbart, hette det i många insändare.

Det var en något haltande jämförelse men beskrev det faktum att så långt var det mellan Boden och Malmö.

Men i Boden klagade man inte, trots att varje bortaresa med två matcher kunde kosta upp till 25-30.000 kronor. Och sponsorerna stod inte precis i kö för att bidra. Protesterna kom framför allt från övriga lag i högsta serien, Norrlandsfönstret var med andra ord på väg att än en gång stängas helt och hållet.

Ett nytt serieförslag fick nobben vid ett rekordlångt (11 timmar) årsmöte med Svenska Bowlingförbundet, en nystartad elitserieförening fick det grannlaga och svåra uppdraget att ta fram ett nytt förslag för en omläggning av seriespelet till säsongen 1997-1998. Där det viktigaste var kortare resor, mer spel och färre uppehåll.

Men det hände förstås mer under 1996, här kommer ett litet axplock:

Under året hade ”King Pin” premiär på de svenska biograferna. För första gången kom en långfilm som i stort bara handlade om bowling och med Bill Murray och Woody Harrelson i huvudrollerna. Den finns på DVD, kan rekommenderas.

Förre proffsspelaren Mats Karlsson introducerade en ny form av tävling i Frölunda Superbowl där alla deltagarna spelade med likadana klot. Ett plastklot och borrning ingick i startavgiften på 800 kronor och klotet fick deltagarna efter spelet behålla.

Så blev det ett kommunalt ja till att 4-banorshallen i Åstorp från 1967 skulle ersättas med ett nybygge med 8 banor. Samtidigt som politikerna i Kävlinge kommun tyckte det räckte med hallen i Löddeköpinge och lät 4-banorshallen i Kävlinge gå i graven.

Ing-Marie Billgren i Tollarp och handicapansvarig inom Skånes Bowlingförbund fick ta emot utmärkelsen som ”Årets idrottsledare” i Kristianstads kommun.

Patrik Johansson i BK Elbogen i Malmö erhöll Svenska Bowlingförbundets prestationsmedalj och han blev dessutom framröstad till en topplacering på Skånelistan av länets sportjournalister, där badmintonspelaren Lim Kiao var etta.

Mats Carjö, som 1964 var med och grundade BK Elbogen i Malmö, köpte Katrinedalshallen i Borås och blev hallföreståndare där.

Skåne tog hem SM-guld individuellt genom Göran Carlsson, Korsbacka BS och Eva Nordström, SBC Malmö. En skånsk dubbel blev det också i lag-SM genom BK Elbogen respektive Spader Dam.

Sommar-OS gick i Atlanta och där hade amerikanarna lyckats få med bowlingen som uppvisningssport, i hopp om att den skulle komma med i programmet fyra år senare i Sydney. Men det blev ett klart nej från IOK.

Så noterar vi att den nya tekniken nu nått in i bowlinghallarna där den automatiska räkningen tog över via TV-monitorer. En av de första i Skåne att introducera denna revolutionerande nyhet var hos Anders Månsson i hallen i Staffanstorp. Och så fick tidningen BOWLAREN en e-postadress. För 25 år sedan…