Ballmaster i Helsingfors ska spelas för 51:a året. Men det kan bli utan de
amerikanska stjärnorna, än
är inga proffs anmälda. Andre från vänster i översta
raden (med käglan) är mästaren från 2020, kanadensaren Nathan Ruset-Lajole.

 

(18 november) Inget spel i de nationella svenska bowlingserierna och pensionärsserierna förrän tidigast i januari 2021. Ett väntat besked efter den senaste tidens negativa utveckling av Corona-pandemin, smittorisken anses påtaglig, inga grupper på mer än åtta personer tillåts. Allt enligt beslut av Regeringen.

Men dessa restriktioner gäller enbart bowlingens seriespel, att anordna en tävling är inte något hinder, i de fallen är det arrangerande hall/förening som ansvarar och tar beslut.

Nu är det nämligen klart att de ska arrangeras två nya stortävlingar i Sverige den kommande månaden, för elit och bredd. Först ut är ”Leandersson Christmas Tournament” den 12-20 december i Mora med ett förstapris på 40.000 kronor. Här är i dag 329 starter från 169 spelare anmälda. Därefter handlar det om en likaledes ny tävling i Markaryds 8-banorshall ”Svans Tak Master 2021″ som inleds med kvalspel den 19 december och avslutas med final den 6 januari 2021. Och här väntar en prischeck på 25.000 kronor till segraren.

1971 spelades ”Ballmaster” i Helsingfors för första gången och med Josef Wiener från Amiki i Stockholm som vinnare och den tävlingen har av tradition inlett årliga Europa-touren. Den 2-10 januari 2021 handlar det om den 51:a upplagan av den internationella turneringen, nu med 8.000 Euro till segraren.

I dag är runt 150 spelare anmälda, främst från Finland och Sverige medan USA-proffsen ännu inte aviserat något deltagande. På tävlingens hemsida skriver man bl.a:

- Det är inte definitivt, men det verkar troligt att turneringen kommer att äga rum.

Inget är således definitivt i Helsingfors men det är det däremot i Stockholm och kring ”AIK Tournament” som skulle spelats 26 december-6 januari. Därmed får Christopher Sloan från Irland, som spelat för både 59:an (Hässleholm) och Team Clan (Nässjö), inte möjlighet att försvara segern från 2020. Redan för en månad sedan beslöt nämligen tävlingsledningen i arrangörsklubben AIK att ställa in på grund av Covid-19.

Allt medan det på ”hemmaplan” återstår två kvaltävlingar i ”Skånemästerskapet 2020″, nämligen i Perstorp och Hässleholm…


En ny tävling för elit och bredd i form av ”Svans Tak Master” kommer att arrangeras
i Markaryds
8-banorshall. (Foto: Håkan Andersson)

__________________________________________________________________