Ängelholm har inte mindre än nio lag med i Alliansen Ringens seriespel, två av dem i högsta
divisionen. Men nu riskerar man bli utan lag i ”elitserien”, de tre sista omgångarna blir helt
avgörande. (Foto: Håkan Andersson)


(25 mars) Med tre matcher kvar av seriespelet 2017-2018 är det långt i från klart vilka två lag som får lämna Alliansen Ringens ”elitserie”.

Fyra lag är indragna i ”streckstriden” i division 1-serien, två av dem kommer från Ängelholm, Alliansens ”mesta” klubb med nio lag i de sex divisionerna riskerar således att bli utan lag i högsta serien. Det handlar om Ängelholm-1 och Ängelholm-3 och övriga som kan åka ner en serie är Klippan-1 och Svalöv-1. Och med tanke på att det bara skiljer fyra poäng mellan Ängelholm-3 som sista lag och Svalöv-1 som nionde lag och att det är sex poäng kvar att spela om är det inte avgjort. Men på säker mark lär Perstorp-1 vara, åttonde lag med 16 poäng och hygglig kvot.

I veckan som gick bättrade Svalöv-1 på sina möjligheter att klara kontraktet genom att besegra Ängelholm-3 borta.

- En mycket viktig seger, starkt av oss att vända underläget vi hade i början. Nu kan vi avgöra själv, har två av de tre matcherna hemma, kommenterade Per-Ingvar Andersson efter matchen.

Svalövsettan har varit lite upp och ned genom åren, åkte ut 2015-2016 för att återkomma direkt säsongen efter i höstas, då tillsammans med Ängelholm-1. Men frågan är om något annat lag kan visa upp tabellplaceringar likt Ängelholm-1 för de senaste sex-sju säsongerna. 2011-2012 var laget trea i ”ettan” då Åstorp-1 vann, 2012-2013 blev det en andraplats bakom Landskrona-1, så även 2013-2014 då Åstorp-1 vann på nytt, så kom seriesegern 2014-2015 varefter laget säsongen efter halkade rejält efter, kom på plats 11 och åkte ut i sällskap med Svalöv-1. Men det blev bara en säsong i ”tvåan”, 2015-2016 vann Ängelholm-1 serien och gjorde ”comeback” i division-1 i höstas tillsammans med Svalöv-1 Och nu?

- Vi har inte haft speciellt mycket flyt i vårens matcher, har bara vunnit en. Nu har vi två av tre hemma, avslutar borta mot Åstorp. Och de har ju inget att spela för, förklarar Björn Ohrberg i Ängeholmslaget, som närmast ska möta bottenkollegan Ängelholm-3 i ett garanterat prestigeladdat derby. Minns att lag-1 vann i höstas med 15-4…

Så här ser spelprogrammet ut för de fyra lag på platserna 9-12 som är indraget i nedre ”streckstriden”:

9)   Svalöv-1 (12 poäng/-97): Landskrona-1 (hemma), Ängelholm-1 (borta), Klippan-1 (hemma).
10) Klippan 1 (11 poäng/-78): Perstorp-1 (borta), Landskrona-1 (hemma), Svalöv-1 (borta).
11)  Ängelholm-1 (9 poäng/-54): Ängelholm-3 (hemma), Svalöv-1 (hemma), Åstorp-1 (borta).
12)  Ängelholm-3 (8 poäng/-73): Ängelholm-1 (hemma), Åstorp-1 (hemma) samt Eslöv-1 (borta).