(30 juni) Måndagen den 3 juli bjuds det på direktsänd bowling av högsta klass i SVT-Play. I samband med SM-veckan i Borås avgörs nämligen herrarnas och damernas elitklass, 12 spelare i vardera klasserna gör upp om mästartitlarna i Bowlingcaféets 8-banorshall.

Kvalet avgjordes tidigare i Västerås och för att ta sig till finalen i Borås krävdes 1875 poäng i herrklassen och 1753 i damklassen, detta över 8 serier. Tidigare har inte mindre än 25 klasser med SM-status avgjorts i Västerås, från ungdomar till veteraner. Och man ”sparade” elitklasserna till den SM-vecka som nu inleds i Borås.

Men det är inte enbart elitens bowlingfinaler som avgörs i Borås, där ingår även grenar som dragkamp, kanotpolo, boule, bangolf med flera, i allt ett 50-tal sporter.

Det är 24 spelare av yppersta klass som kvalat in till bowling-SM, bland dem fjolårsmästrarna Jesper Svensson (Team Pergamon) och som tagit fem segrar på amerikanska proffstouren, där finns Jenny Wegner (BK 59:an) och där finns också James Gruffman (Alingsås) och finalist 2016 liksom dubble JEM-vinnaren, 16-årige William Svensson (BK Domino) och Jennys klubbkamrat Filippa Persson. Efter kvalspel på söndag blir det stegfinal mellan de tre bästa i respektive klass och det är denna som SVT-Play kommer att direktsända måndag 3 juli med start kl 11.20.

PS! Efter söndagens kvalspel blir det följande spelare i stegfinalerna:
Damer-semifinal: Ida Andersson, Högland-Jenny Wegner, BK 59:an, final: Filippa Persson, BK 59:an-segraren i semifinalen.
Herrar-semifinal: William Svensson, Kaskad-Emanuel Jonsson, Team Alingsås, final: Mattias Wetterberg, Team Pergamon-segraren i semifinalen.

Någon SM-start blev det inte för regerande mästaren Jesper Svensson i herrklassen. Han är vidare till stegfinal i en PBA-tävling i Oklahoma, USA som avgörs på söndagskvällen..