Walter Ray Williams Jr är en legend inom den amerikanska proffsbowlingen. Han är
den spelare
som genom åren vunnit flest titlar.

 

(1 mars) 359 spelare har enligt amerikanska PBA vunnit minst en titel under sin karriär, detta räknat fram till det gångna årsskiftet. Men ingen har tagit så många segrar i proffsbowlingen som Walter Ray Williams Jr från Oxford i Florida.

Han är legenden som debuterade 1981 på den amerikanska touren och det året tjänade han måttliga 25 dollar på sitt spel.

I dag har han spelat in nästan fem miljoner dollar på de 1038 tävlingar han ställt upp i.

I höst fyller han 62 år, är den spelare som i särklass vunnit flest titlar. I dag har han 47 segrar på touren, därtill 11 förstaplatser sedan han som 50-åring också började spela på veterantouren, summa 58 titlar. Och han ”snittar” fortfarande kring 220 poäng på en säsong.

Annars var det hästskokastning som intresserade Walter i unga år, en mycket populär sport i USA som med lite fantasi kan jämföras med gotländsk varpa. Och även i den disciplinen har Walter visat sig vara bäst, han kan till och med titulera sig världsmästare. Låt vara med i stort bara amerikanare och kanadensare på startlinjen, men ändå.

Sju gånger har han av PBA utsetts till ”Årets spelare” i USA, därtill ”Årtiondets spelare 2000-2009”, han har skrivit ett flertal instruktionsböcker om bowling och han har gjort så många 300-serier att han tappat räkningen. Dock minns han den han gjorde för något år sedan då han på en seniortävling provade på att spela med s.k. dubbelfattning. Är man nummer 1 så är man…

Men några planer på att varva ner har han enligt sin hemsida inte:

–Så länge jag mår bra och är tävlingsinriktad fortsätter jag att bowla. Jag vill inte vara här ute om jag inte är konkurrenskraftig. Jag skulle bli för frustrerad. När jag inte kan tävla, när det inte är kul, då går jag i pension. Jag har inga problem med det. Men det känns som om det fortfarande går ganska bra för mig.

Säger proffsbowlingens meste vinnare genom tiderna, 61-årige Walter Ray Williams Jr.

Fotnot: Tidigare mesta vinnare på PBA-touren är Earl Anthony (1938-2001) med 43 segrar, därefter har Norm Duke 40, Pete Weber 37 och Parker Bohn III 35 segrar. För övrigt har av svenska spelare Jesper Svensson, 26 år och proffs sedan 2014, noterats för 10 segrar medan Mats Karlsson vann totalt tre turneringar under sina proffsår på 1980-talet.