(7 november) Mora – det betyder inte bara målgång för Vasaloppet, allsvensk ishockey och färgglada Dalahästar. Nu är det också en ort som ska arrangera en tävling ingående i Europa-touren i bowling.

Den 12-20 december 2020 spelas nämligen premiärupplagan av ”Leandersson Christmas Tournament” och det är Tomas Leandersson, svensk elitspelare sedan drygt 30 år tillbaka, som fått ge namn åt tävlingen. Tomas, i dag hallföreståndare i Karlskoga och med licens för Team Pergamon, har allt sedan sitt första SM-tecken 1987 tillhört Europas bästa spelare, har en närmast otrolig meritlista att visa upp där han bl.a. utsetts till ”Världens bästa amatör” och till ”Årets bowlare” ett flertal gånger och 2001 fick han som första svenske spelare en plats bland legendarerna i ”Hall of Fame”.

Tävlingen i 12-banorshallen i Mora är en s.k. ”satellit-turnering”, således inte bland dem som rankas högst under Europa-touren, den har en sammanlagd prissumma på 285.000 kronor och där 40.000 utgör förstapris. Det handlar om 6 serier med möjlighet till re-entry, till fortsatt spel går de 35 bästa efter avslutat kval. I idag är 297 spelare anmälda inklusive re-entry.

Tomas Leandersson är för övrigt andre svensk att få en Europatour-tävling uppkallad efter sig, den första var klubbkamraten Martin Larsen via ”Lucky Larsen Tournament”. Den tävlingen har dock ställts in 2020 på grund av Corona-pandemin och den fortsatta utvecklingen på detta område avgör om det blir något arrangemang i Mora. Sedan september 2020 har tio tävlingar i Europa-touren ställts in, bl.a. i Danmark, Belgien, Norge och på Malta, därtill har mästerskap flyttats till 2021.

Närmast på touren efter tävlingen i Mora står AIK-tournament i Stockholm den 26 december-6 januari och därefter ”Ballmaster” i Helsingfors den 2-10 januari 2021.

Fotnot: C-More/Sportkanalen kommer för övrigt att direktsända tre timmar av finalspelet i Mora söndagen den 20 december.