(7 februari) Det är lite drygt två mil mellan orterna, när lagen möts i pensionärsbowlingen får matcherna ofta karaktären att handla om ett ”derby”. Och nära avstånd är det också i Alliansens högsta serie mellan Åstorp och Perstorp, så pass jämnt efter 15 spelade serieomgångar att Åstorp toppar endast på bättre kvot.

Åstorp är Alliansens mest vinnande lag när det gäller division 1-serien, har vunnit serien fyra gånger sedan 2011-2012, är det lag som tagit flest poäng under en säsong. 2011-2012 tog laget 41 poäng och vann ”ettan” med 13 poäng tillgodo på tvåan Landskrona-1. Den största segermarginalen hittills på den här nivån. Åstorps segrar har noterats till 2011-2012, 2013-2014, 2015-2016 samt 2016-2017.

Och den här säsongen lär det stå mellan Åstorp och Perstorp.

Perstorp har aldrig vunnit högsta serien, har som bäst en fjärdeplats 2012-2013 och 2016-2017, har liksom aldrig klarat av att etablera sig i den absoluta toppen. Inte förrän den här säsongen. Många är de som redan nu ser fram emot den 16 april, då tar Perstorp emot Åstorp i något som kan bli en ren seriefinal. Men det finns förstås många blindskär på vägen dit…

Många hade räknat med Eslöv-1 i toppstriden den här säsongen, inte minst med tanke på att laget efter en fjärdeplats 2014-2015 radat upp tre raka andraplatser bakom i tur och ordning Åstorp, Åstorp och Bjuv. Eslöv stod verkligen på tur att få en fullträff, men den lär vänta. Den här säsongen har laget inte visat den stabilitet som krävs för att utmana de bästa lagen, förlorade i senaste omgången klart borta mot Åstorp och är nu är sju poäng bakom tätduon. Och det är i mesta laget, det lär man knappast plocka in.

Kan då regerande mästarna från Bjuv blanda sig i tätstriden?

Fyra poäng bakom ledarduon låter lite mer överkomligt, men då krävs i stort att Bjuv vinner resten av matcherna, programmet som återstår ser överkomligt ut. Men klarar man Perstorp i Perstorp?

Intressant är också kampen kring nedre strecket, inget lag vill gärna lämna det här sällskapet. Med fyra lag inom en enda poäng efter 15:e omgången kommer det att bli tuffa matcher även där. Helsingborg tog klivet över strecket, gick förbi även Landskrona-1, efter imponerande 5890 poäng hemma mot Tyringe-1, omgångens nästbästa lagresultat, och överlät platsen närmast Höganäs-1 till Örkelljunga-1 som inte hade något att hämta i Perstorp.

Sju serieomgångar återstår innan vi summerar säsongen 2018-2019 för ”eliten”. Vem tar hem seriesegern? Vilka två lag får kliva av? På eftermiddagen den 25 april vet vi...

Bilden: Åstorps bowlinghall, här spelas den bästa bowlingen när det gäller Alliansen Ringens division 1-serie.