Janne Långberg och hans kamrater i Åstorp får favorittipset.
(Foto: Håkan Andersson)


(26 juli)
För pensionärsbowlarna i Åstorp-1 blev den gångna säsongen en enda stor succé.

Först tog laget hem division 1-serien efter en dramatisk avslutning och därefter vann Janne Långberg och hans lagkamrater premiärupplagan av ”Mästarmötet” via finalseger mot Bjuv-1 i Hörbyhallen.

Noterbart är att när det gäller seriespel så ledde Åstorp ”ettan” blott en enda gång förra säsongen. Och det var när man summerade efter den 22:a och sista omgången. Eslöv-1 hade nämligen tagit hand om förstaplatsen redan efter andra omgången, radade upp 10 raka segrar och även om det gick lite tungt under vårsäsongen var Eslöv hela tiden nummer ”ett” eftersom även toppkonkurrenterna varvade bra insatser mot lite sämre. Och förstaplatsen höll Eslöv fram till sista omgången då det blev förlust hemma mot Höganäs-1 och när Åstorp samtidigt besegrade Perstorp-1 blev det Åstorp som tog hem seriesegern med en poäng, 33 mot 32.

Räkna därför med att Eslöv är ute i angeläget revanschärende när man den 31 augusti inleder division 1-spelet med hemmamatch mot  nykomlingen Klippan 1.

Men mycket pekar på att Åstorp, som varit ett stabilt topplag i flera år, blir lite av favorit till seriesegern och den ”pressen” lär man nog kunna hantera. Men det saknas inte utmanare. Bjuv visade förra säsongen, via flera duktiga nytillskott, att man kommer att vara med i toppstriden på nytt. Laget är mycket bra i sin hemmahall, något som också präglar Landskrona 1 .

Åstorp, Eslöv, Bjuv och Landskrona således! Ett av lagen kommer att vinna högsta divisionen, tre av lagen kommer att gå till ”Mästarmötet” 2017. Frågan är?

Intressant är också vilka två lag som kommer att få lämna serien. Av tradition brukar ”nykomlingar” ha svårt att göra sig gällande. Och så lär det nog bli för både Klippan-1 och Örkelljunga-1. När de två lagen tog sig upp från division 2 hade de 168 respektive 166 i snitt under säsongen. Det kan räcka för nytt kontrakt, spelmässigt var nämligen Klippan bättre än både Tyringe (166) och Ängelholm 3 (167). Nu får nykomlingarna bekänna färg direkt då Örkelljunga möter mästarna Åstorp och Klippan ställs mot Eslöv.

Poäng och snitt börjar räknas från premiäromgången som spelas enligt nedan:

Division 1: Höganäs 1-Höör 1(29 aug), Landskrona 1-Ängelholm 3 (30 aug), Perstorp 1-Tyringe 1 (30 aug), Eslöv 1-Klippan 1 (31 aug), Bjuv 1-Helsingborg 1 (31 aug) samt Åstorp 1-Örkelljunga 1 (1 sept).