Ulf Lönngren och engelskan Angie Brown från seniortävlingen ”Alsace Open 2018″.

 

(21 oktober) Minns ni Ulf Lönngren?
Han var landslagsspelare och en av Sveriges främsta klotrullare under 1970-talet. Då spelade han för ”popklubben” nummer 1, Amiki i Stockholm, han fick specialinbjudningar till tävlingar och vann det mesta han ställde upp i, bland många anrika SDS-cupen i Malmö två år i rad, han blev något av svensk bowlings ”affischpojke”. Och han var en bidragande orsak till att det började skrivas allt mer om bowling på tidningarnas sportsidor.

Han fyller 74 år i nästa månad och är fortfarande en bowlingspelare av allra högsta klass. Det har han visat inte minst i seniortävlingar runt om i Europa genom åren.

Och kan man tala om att en bowlingspelare hade karisma, så var det precis vad Ulf Lönngren stod för.

I dag står det BK Ax i Stockholm som klubbadress på hans licens, det har efter Amiki också blivit spel i VSOP och till detta kommer tävlingar och seriespel för Sollentuna-pensionärerna.

Åren har gått, men än idag kan Ulf Lönngren visa upp ett mästerligt bowlingspel.

Den gångna helgen fanns han med i farmarlaget i BK Ax i division 3-sydöstra Götaland som hade dubbelmatcher i Norrtälje. Där inleder Ulf med 1012 poäng (233-300-278-201) mot BK Rullarna, vilar några minuter och noterar därefter 850 mot Norrtälje BWK. Ett gott dagsverke, således.

- Över tusen points och en trehundring. Mer kan en bowlare inte begära…

Och det visar sig att hans 1012 poäng blir den femte serieomgångens nästbästa notering, räknat i det nationella seriespelet, från Kiruna i norr till Ystad i söder. Bättre var bara Joacim Karlsson, Team Tranås (31 år) med 1029 vid bortaspel mot Jönköpings KK.

I nästa serieomgång lär det garanterat bli spel i A-laget för Ulf Lönngren eller ”Mr Bowling”, som han utnämndes till av sportpressen och kallades under de många framgångsrika åren på 1970-talet. Till helgen ska nämligen BK Ax dubblera i Mellanallsvenskan med spel i Sundbyberg och Köping.

För visst är det så, att än i dag lever nämligen Ulf Lönngren upp till epitetet han fick för 50 år sedan. Mr Bowling…


Av betydligt äldre datum är den här bilden, tagen efter en 8-seriestävling
i Höörs
4-banorshall hösten 1971. Ulf Lönngren (vit tröja) hälsade då på
och tävlade tillsammans med BK Elbogen, Malmö, här tillsammans med
en kvintett från klubben
. Överst  fr.v. Janne Berggren och Ulf Nilsson, längst
fram fr.v. Roland Carlsson,
Mats Carjö och Håkan Andersson (Skånesporten).