(4 september) Inför den planerade seriestarten med Bowling Skåne Sydväst, som omfattar pensionärsklubbarna i Malmö, Lund, Kävlinge, Svedala, Trelleborg och Staffanstorp, har inte mindre än 21 lag från totalt nio klubbar dragit sig ur. Detta eftersom klubbarna inte accepterat det upplägg seriekommittén gjort med enbart hemmamatcher, beroende på Corona-pandemin.

Förra säsongen deltog 57 lag i sju divisioner, när spelet nu drar i gång i nästa vecka handlar det om 36 lag och där arrangörerna tvingats möblera om rejält och banta till fem divisioner.

- Det stod klart redan vid senaste klubbmötet i augusti att många föreningar ville spela precis som de tidigare gjort, med hemmaspel och bortamatcher. Eller så inte alls, det var antingen eller, säger Jan Tornblad i Seriekommittén i ett mejl och fortsätter:

- Det ansvaret kunde vi i Seriekommittén inte ta på oss, detta med hänsyn till vad Svenska Bowlingförbundet rekommenderar.

Bland de lag som hoppat av finns Kirseberg och Klagshamn, etta och tvåa i högsta serien när seriespelet avbröts i mitten av mars, Parkmöllan i Malmö har dragit tillbaka alla sina lag, Gripen spelar inte, ej heller Limhamn, Borgmästargården, Lorensborg, Limhamn, Bunkeflo och Lommapensionärerna.

- Lomma har meddelat att klubben inte kommer att spela förrän det finns vaccin mot viruset. Och det beslutet ska självfallet respekteras, säger Jan Tornblad.

Något seriespel blir det heller inte för pensionärsbowlarna i Kirsebergsklubben:

- Det handlar inte om något avhopp från vår sida, vi har aldrig anmält oss till den tävlingsform som nu ska genomföras. På vårt årsmöte deklarerade medlemmarna tydligt att de inte är intresserade av telefonmatcher, säger Lars-Inge Andersson i Kirseberg och tillägger:

- Vi har full respekt för att det finns föreningar som inte vill genomföra seriespelet på vanligt vis under pandemin men också respekt för demokratin i ett årsmötesbeslut att tacka nej till en spelform man inte är intresserad av. Men det är vår absolut största förhoppning att vi senast till årsskiftet ska kunna återuppta seriespelet i den tänkta formen med matcher hemma och borta.

Nu blir det som för Alliansen Ringen och Göingeserien med 74 respektive 31 lag, enbart hemmamatcher. Och med premiär i vecka 38.

- Vi spelar så under höstsäsongen. Om vårens spel vet vi inget om ännu, det får vi återkomma till, säger Jan Tornblad i Bowling Skåne-Sydväst.