Måndagen den 31 augusti är det seriepremiär för en annorlunda säsong med
Alliansen Ringen. Bilden från matchen Hässleholm 1-Eslöv 1 i
Turbanhallen den
gångna säsongen. (Foto: Håkan Andersson)

 

(27 augusti) När seriespelet för Alliansen Ringen drar i gång måndagen den 31 augusti innebär det start för en säsong med mycket annorlunda förtecken. Corona-pandemin har allt sedan mitten av mars, då serierna avbröts i förtid, satt sin prägel på bowlingsporten i stort och pensionärsbowlarna i synnerhet.

Men nu har klubbarna inom Alliansen beslutat om en fortsättning 2020-2021, även för den stora grupp pensionärer som anses tillhöra den s.k. ”riskgruppen”, där hela tiden rekommendationer från Folkhälsomyndigheten kommer att vara ett rättesnöre. Och där ändringar i regelverket kommer att göra det lättare för klubbarna att kunna genomföra säsongens seriespel.

Allt medan den nationella serien, från Kiruna till Ystad, startar veckoslutet 12-13 september under samma former som tidigare. Det blir spelspel både hemma och borta, i många serier kommer det att innebära långa resor till och från bortamatcherna för klubbarna.

Den säsong som stundar för Alliansen Ringen blir således inte likt någon tidigare, alla matcher kommer att spelas på respektive hemmahall likt gamla tiders ”telefonmatcher”. Där lagen spelade sina serier varefter resultatet ringdes in till en ansvarig tävlingsledare.

Men nu var alternativen inte många, antingen enbart hemmaspel eller så fick man ställa in hela säsongen. Göingeserien och Malmöserien kommer också att gå in för enbart hemmamatcher, samtidigt finns det pensionärsserier i Stockholm och Göteborg som helt ställer in.

- Det blir självfallet inte samma ”nerv” i matcherna, motståndarlaget kommer att saknas liksom ”snacket” både innan och efter matchen, det blir som fyra extra träningsserier. Men det är viktigt att pensionärerna ställer upp, både för att hålla liv i egna klubben och i bowlinghallen. För ekonomiskt skulle de 15 hallarna inom Alliansen förlora stora summor om vi ställde in hela säsongen, det handlar nämligen om totalt 1,2 miljoner kronor i matchavgifter för de 840 matcher som ska spelas, kommenterar Håkan Andersson i Höörs PBK.

Men seriespel ska det bli, först ut i vecka 36 är lag i Bjuv och Höganäs som spelar sina premiärmatcher måndag 31 augusti. Och framåt lördag i samma vecka vet de och alla andra hur det gick, då ska samtliga resultat från veckans 36 matcher vara redovisade och då kommer serieansvarige Peter Andersson i Ängelholm att på Alliansens hemsida presentera både matchresultat och en individuell ”bästa-lista”.

Så här spelas det premiärveckan:

Division 1: Eslöv 1-Landskrona 1, Höör 1-Klippan 1, Tyringe 1-Åstorp 1, Helsingborg 1-Svalöv 1, Ängelholm 1-Örkelljunga 1, Perstorp 1-Bjuv 1 (Hässleholm 1 står över, möter Helsingborg-1 vecka 37).
Division 2: Bjäre 1-Höör 2, Tyringe 2-Ängelholm 7, Eslöv 3-Svalöv 2, Bjuv 2-Landskrona 2, Höganäs 1-Åstorp 2, Ängelholm 3-Höganäs 2.
Division 3: Bjuv 3-Ängelholm 4, Ängelholm 5-Bjäre 2, Ängelholm 10-Perstorp 2, Helsingborg 2-Åstorp 3, Eslöv 2-Klippan 3, Klippan 2-Svalöv 3.
Division 4: Landskrona 3-Bjuv 5, Bjuv 4-Ängelholm 9, Helsingborg 3-Klippan 4, Örkelljunga 3-Höganäs 4, Tyringe 3-Ängelholm 6, Höganäs 3-Örkelljunga 3.
Division 5: Klippan 5-Helsingborg 4, Åstorp 4-Örkelljunga 4, Perstorp 3-Landskrona 5, Bjuv 6-Svalöv 4, Höganäs 5-Landskrona 4, Bjäre 3-Ängelholm 8.
Division 6: Klippan 7-Landskrona 6, Höganäs 6-Svalöv 5, Klippan 6-Tyringe 4, Båstad Bowlare-Klippan 8, Örkelljunga 5-Perstorp 6, Perstorp 4-Perstorp 5 (Bjäre 4 står över, möter Klippan-6 vecka 37).