En bild från tiden det begav sig i bowlinghallen i Norrevångshallen i Eslöv.
Det är
BK Grabbers som laddar upp inför en seriematch. (Foto: Håkan Andersson)

 

(26 juni) Minns ni den gamla 4-banorshallen på söder i Helsingborg, den enda i Skåne med snörmaskiner? Och kanske har Du spelat en seriematch i Båstads första bowlinghall, inklämd på andra våningen ovanför ICA-hallen vid torget.

Mångt och mycket har förändrats på senare år inom bowlingsporten, inte bara när det gäller klot, banor och utrustning. Det gäller i hög grad också hallarna. En del har lagts ner och raderats från den skånska kartan, andra har moderniserats och byggts ut, några helt nya hallar har byggts.

Här gör vi en liten utflykt till en del av de skånska hallarna, främst avseende de senaste 10-15 åren.

BÅSTAD
4-banorshallen i centrum ersattes 2005 av X-Bowl  med 10 banor vid infartsvägen mot centrum, Tommy Andersson, som spelade bowling för Sjövikens BS i Höör i slutet av 60-talet, och sonen Johan stod för bygget.
ESLÖV
I juni 2010 brann Norrevångshallen ner efter en anlagd eldsvåda, bowlinghallen totalförstördes. 2013  stod nya Karlsro-Bowling med 10 banor klar. Under byggtiden spelade Eslövsbowlarna i Lucky Bowl och i Hörbyhallen.
HELSINGBORG
”Sundets pärla” hade ett tag tre bowlinghallar, Idrottens Hus (8 banor) Kullahallen (12 banor) och Söderhallen (4 banor), i dag finns mäktiga Olympiahallen med 20 banor, en av landets fem största sett till antalet banor. Kullahallen arrangerade för övrigt SM-tävlingar (herrar) 1972.
YSTAD
Första hallen hade 4-banor och låg vid simbadet, en 8-banorshall kom sedan i källaren på Österportshallen. I dag är de nerlagda, nu spelas det sedan 2016 bowling på 12 banor i O´Learys.
PERSTORP
Hade 4 banor i hallen vid torget mitt i centrum, den byggdes ut och 2014 kunde man spela bowling i en 8-banorshall.
HÖRBY
I början av 1970-talet lyckades man klämma in fyra banor i en källarlokal vid Ringsjövägen, där spelades det fram till februari 2009 då nuvarande 10-banorshallen vid Lågedammsbadet invigdes.
HÖÖR
Bowlingsporten kom till Höör 1966, i oktober invigdes 4-banorshallen som blev den 100:e i landet. Lades ned 2001 då Lucky Bowl öppnade, i januari 2016 flyttade klubbarna träning och seriespel till Hörbyhallen.
ÄNGELHOLM
Första hallen i staden låg i en källarlokal på Östergatan och hade sex banor, den ersattes av nuvarande Sockerbrukshallen med sina 10 banor.
LANDSKRONA
Stadens första hall låg på Rådmansgatan i centrum och hade 12 banor, därtill också ett antal banor för kägelspel. Hallen gick i konkurs 2009 och då flyttade klubbarna verksamheten till nya ”curlinghallen” och dess 8 banor.
LÖDDEKÖPINGE
Efter det att 4-banorshallen i Korsbackahallen i Kävlinge lagts ner fick Löddeköpinge en 8-banorshall i Tolvåkershallen. Den ersattes 2017 av en ny 8-banorshall i Center Syd.
MALMÖ
Rikets tredje stad har bara en bowlinghall för serie- och tävlingsspel, nämligen Baltiska Hallen med 22 banor, detta sedan Kronprinshallen förstördes vid en översvämning i augusti 2014 och den har aldrig ersatts.
KNISLINGE
Fick en ny hall 2018 som ersatte den gamla i simhallen. Men det är fortfarande bara 4 banor.
TOMELILLA
Det började med en 4-banorshall centralt vid sporthallen, den ersattes av Suxxses-hallen med 12 banor, belägen vid det s.k. Svampakorset. För något år sedan var konkursen ett faktum, anläggningen är idag nerplockad och såld.

Så mycket har hänt i de skånska bowlinghallarna och där bowling kan spelas i merparten av kommunerna i landskapet. 25 av de 33 skånska kommunerna har nämligen en bowlinghall och totalt handlar det om nästan 250 banor. Men det finns fortfarande en del ”vita” fläckar på kartan. Lomma var således redan på 1960-talet ”lovade” en bowlinghall, den finns i dag inte ens på ritbordet och det gäller även för den som länge planerats i Vellinge, det har pratats om hallar i Sjöbo och Skurup och att Malmö skulle få en andra och ny tävlingshall. Men det har stannat vid planer…

Och nu har dessutom Höör sällat sig till de kommuner som står utan bowlinghall…


Hörbys gamla 4-banorshall, där spelades det fram till nuvarande hallen
ersatte 2009.
(Foto: Håkan Andersson)