(10 juni) Vilka spelare anser Du ska ingå i ”Tidernas bästa 8-mannalag” på herr- och damsidan?

Den grannlaga uppgiften gav Swebowl till ett antal bowlingjournalister, experter inom sporten, nuvarande och tidigare förbundskaptener samt rutinerade spelare. De skulle, utan rangordning, nominera de åtta spelare i respektive herr- och damlag som de ansåg varit bäst genom tiderna i Sverige. Inget lätt uppdrag med tanke på alla de framgångar hemma och internationellt som svenska bowlingspelare haft genom åren.

Och hur jämför man prestationer på 1950- och 1960-talen med dåvarande material för klot och banor med den utveckling sporten fått i dag, från träbanor och bakelitklot till laminat och det enorma utbud av olika klot som finns i dag?

Svensk bowling har genom åren haft två individuella världsmästare, Gösta Algeskog (1923-2003) från Göteborg vann i Helsingfors 1954, Lena Sulkanen,
i dag aktiv i BK Eva i Stockholm, tog som 23 åring titeln 1983 i Caracas, Venezuela. Frågan var hur dessa prestationer ställer sig i relation till dagens framgångar i allt från VM-guld 2019 för Jenny Wegner-Josefin Hermansson till segrar på den amerikanska proffstouren för Jesper Svensson. Och var hamnar svensk bowlings första proffs Mats Karlsson på listan? Kommer han med i ”laget”?

”Tidernas bästa 8-mannalag” är intressant läsning, inte minst för att det är en blandning av före detta aktiva spelare och elitbowlare, spelare som i dag har en framträdande roll i både klubblag och landslag. ”Tidernas lag” finns på Swebowls hemsida via länkarna:

Bilderna: Tomas Leandersson, Team Pergamon och Joline Persson-Planefors, Team X-Calibur – självskrivna i ”Tidernas bästa 8-mannalag”.