Det blir division 1-spel i ”curlinghallen” i Landskrona nästa säsong, detta
sedan ett platsbyte mellan Ängelholm-3 och Landskrona-1 godkänts av
Alliansens styrelse. (Foto: Håkan Andersson)

 

(19 maj) Sex lag byter plats med varandra i Alliansen Ringens seriespel nästa säsong, det står klart när serieindelningen för 2020-2021 presenterades för klubbarna.

När corona-pandemin blev känd i mitten av mars i år avbröts allt fortsatt seriespel. Då återstod fyra-fem matcher för vart och ett av de 74 lagen, det var inte avgjort i vare sig topp eller botten. Men inga seriesegrare skulle utses, det skulle inte bli vare sig upp- eller nedflyttningar, säsongen 2020-2021 skulle därefter spelas med samma lag i samma serier.

Då förklarade sekreteraren Göran Strandqvist bland annat följande i ett mejl den 19 mars 2020:

”Vi avslutar seriespelet omedelbart och ser året som ett ofullständigt år, och låter lagen spela i samma division nästa år, där endast tas hänsyn till eventuella avhoppande och nya lag. Det är ingen rättvisa i att använda aktuellt resultat, eftersom det är olika antal spelade matcher och skillnad i vilka motståndarlag som återstår. Detta är väl ett klart och entydigt beslut, ingen återstart, inga priser, inget mästarmöte.”

Men så blir det inte, bara några veckor senare har styrelsen ändrat sig och godkänt att sex lag byter plats. Då med den till synes enkla förklaringen:

- Lagen var överens om att byta plats.

Ängelholm-3, som var nästsista lag i division-1 tyckte inte att laget kunde hävda sig i högsta serien och överlät sin plats till Landskrona-1 som ledde division-2, Svalöv-3 byter med Helsingborg-3 om en plats i division-4 och Helsingborg-4 tar plats i stället för Bjäre-4 som var poänglöst i division-5. Detta sedan klubbarna tagit kontakt med varandra, lagt fram sina respektive förslag och därefter kontaktat styrelseordföranden i Alliansen.

I samma situation var flera andra idrotter där serierna inte hann slutspelas innan pandemin slog till. Det handlade bl.a. om handbollen, ishockeyn och de nationella bowlingserierna, från elit och nedåt i seriesystemet.

- Det blir inget kvalspel, inga lag flyttas upp, inga lag åker ut. Vi börjar om med samma lag på samma serienivå nästa säsong. Mer rättvist än så kan det inte bli, förklarade man i Svenska Bowlingförbundet.

Så var tanken också från början för pensionärsserierna inom Alliansen Ringen. Men bara i några veckor. Nu blir det inte så…